Brasseurs Brouwers
Image default
Recreation / Food

Hout beitsen

Als je een houten muur, veranda of schuur hebt, zal je vast en zeker merken dat hout niet goed tegen droogte of regen kan. Het gaat dan makkelijk gaan schimmelen en verkleuren. Het is lastig om je hout in een goede staat te houden het hele jaar door. Vooral met het wisselvallige weer in Nederland. Een goede oplossing hiervoor is hout beitsen. In dit artikel lees u over wat beitsen eigenlijk is en hoe je dat het beste kan doen.

 

Is het beits of verf?

Er zijn zeker verschillen tussen beits en verf, maar die zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Ten eerste gaat het bij verf meer om de kleur dan echt om de bescherming, terwijl beits volledige voor de bescherming van het hout is. Waar verf als een beschermlaag dient, verf of ook lak ligt meer over het hout heen, waar beits meer in het hout trekt en de vocht reguleert.

 

Het gaat het beitsen in zijn werking?

Eerste moet je natuurlijk bepalen hoe het uiteindelijk moet worden, ga je een dikke laag doen en het laten dekken of wil je het hout er goed en duidelijk doorheen zien en het dus transparant doen. Als je begint moet eerst de oude laag verwijderd worden, anders zie je deze er nog doorheen. Als het nodig is kan er ook nog worden geschuurd om het zo schoon mogelijk te hebben. Dan is het tijd om te ontvetten daarna komt het beitsen. Het gemiddelde is 3 lagen van beits en tussen elke laag moet 24 uur zitten om goed te kunnen drogen. Als je het goed hebt gedaan gaat de beits een aantal jaren mee, zolang je het goed in de gaten houd zal het goed moeten komen.

 

Beitsen kost best wel eventjes tijd, vooral het wachten tussen de laag in, maar het is het zeker waard om het te doen. Beits kopen kan voordelig en goedkoop bij bijvoorbeeld Moosefarg, het eindresultaat zal er als je het goed doet prima uitzien.

https://www.moosefarg.nl/