Brasseurs Brouwers
Image default
Eten en drinken

Belgische tomaten gekweekt door vakmensen

Tomatenbedrijf Stoffels tomaten uit Rijkevorsel is een van de grootste kwekerijen in de provincie Antwerpen. Ze delen hun liefde voor tomaten het liefste met heel het land en zijn uitermate trots op hun Belgische tomaten. Zoals vele bedrijven startten ze klein. In de loop der jaren groeiden ze uit tot een gekwalificeerd en duurzaam bedrijf. Lees verder om te ontdekken hoe ze dit aanpakten.

De medewerkers als brandstof van het bedrijf

Stoffels tomaten werd meer dan 20 jaar geleden opgericht door zaakvoerder Paul Stoffels. Samen met zijn echtgenote Petra Veldman verdiepte hij zich in het telen van Belgische tomaten in Rijkevorsel. Tot op de dag van vandaag blijven ze zoeken naar innovatieve oplossingen om het proces te optimaliseren en vlotter te laten verlopen. Het bedrijf deed het goed en gedurende de jaren steeds meer personeel in dienst. Iedere medewerker heeft zijn eigen belangrijke functie en is specialist in zijn of haar vakgebied.

Geteeld met respect voor de natuur

De kwekerij ligt verscholen tussen groene velden in de provincie Antwerpen. Binnenin bevindt zich een schat aan tomatenplantjes en bijhorende vruchten. Stoffels tomaten hecht veel belang aan duurzaamheid. Zo streven er naar om residuvrij te werk te gaan. Dit wil zeggen dat ze trachten om zo weinig mogelijk tot geen chemische pesticiden te gebruiken. In de plaats daarvan experimenteren ze met biologische middelen om ziektes te bestrijden. Om hun waterverbruik in toom te houden werken ze met regenwaterbassins. Ze vangen zoveel mogelijk regenwater op en gebruiken dit om hun planten mee te sproeien. Op die manier verbruiken ze een stuk minder kraanwater en krijgt het regenwater een tweede leven als voedsel voor de Belgische tomaten.

Zelfvoorzienend landbouwbedrijf

Om hun klanten tijdig van Belgische tomaten te voorzien, worden de serres van Stoffels tomaten dag en nacht verlicht. Dit zorgt voor een energieboost wat leidt tot een snellere en consistentere groei. Het bedrijf wekt zelf zijn energie op aan de hand van gasmotoren. Deze worden gekoeld met water, dat op zijn beurt wordt opgewarmd en daardoor gebruikt kan worden om de serres mee te verwarmen. Zo zijn de Belgische tomaten van Stoffels niet enkel lekker, maar ook nog eens lief voor het milieu.

https://www.stoffels-tomaten.be/