Brasseurs Brouwers
Image default
Gezondheid

Stoffen mondkapjes: de gebruiksaanwijzing voor optimaal gebruik

In het begin van de Coronacrisis kon je nog af en toe een wegwerp mondkapje aanschaffen, maar nu mondkapjes in zoveel situaties en gelegenheden verplicht zijn gemaakt of worden geadviseerd is het stoffen kapje een veel betere keuze. Stoffen kapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken. Niet alleen bespaar je zo zelf geld, er wordt ook aanzienlijk minder afval gecreëerd. En dat betekent weer dat stoffen mondkapjes milieuvriendelijker zijn. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste mensen een stoffen mondkapje besluiten op te zetten. Hier lees je over de manier waarop je deze kapjes gebruikt voor een optimale bescherming.

Stoffen mondkapjes wassen

De kracht van het stoffen mondkapje zit hem in het feit dat deze wasbaar is. Je kunt hem net zo vaak opnieuw gebruiken totdat hij dun is geworden of defect is geraakt. Om dat te doen moet je het kapje na elk gebruik wassen en daar zijn bepaalde regels voor. Allereerst is het belangrijk dat je je stoffen mondkapjes zo snel mogelijk na gebruik in de was doet. Je wast ze met een vol programma en op minimaal 60 graden. Het is belangrijk dat je dan geen wasverzachter gebruikt. Na het wassen droog je ze in de droger of aan de waslijn.

Stoffen kapjes bewaren

Ook met betrekking tot het bewaren van je nieuwe en gebruikte stoffen mondkapjes zijn er regels. Het is belangrijk dat je je gewassen kapjes opbergt in een luchtdichte zak of bus. Je kunt alle schone mondkapjes bij elkaar bewaren en als je er een paar mee wilt nemen dan doe je ze in een luchtdichte zak in je tas, totdat je ze nodig hebt. De gebruikte kapjes berg je in een andere luchtdichte zak op en deze houd je volledig afgeschermd. Thuis aangekomen doe je ze zo snel mogelijk in de was, zodat het virus niet de lucht in kan gaan.

Stoffen kapjes dragen

Als je een stoffen mondkapje wilt dragen, dan is er een gebruiksaanwijzing die je volgt voor de beste resultaten. Was je handen goed met zeep of desinfecteer ze. Je pakt het mondkapje dat je wilt gebruiken aan bij de touwtjes en doet hem op zonder het stoffen gedeelte aan te raken. Zorg ervoor dat het kapje je neus, mond en kin goed bedekt en dat hij goed aansluit. Wil je het mondkapje weer afzetten, dan doe je dat weer bij de touwtjes en niet via het stoffen gedeelte. Elk mondkapje dat je afzet gaat in je zakje voor gebruikte mondkapjes. Daarna was je weer je handen met zeep. Maak bij klachten een afspraak voor een Corona Test.

Zelf een mondkapje maken

Je hoeft je stoffen mondkapjes niet te kopen, want je mag ze ook zelf maken. De overheid heeft daar duidelijke instructies voor en met een naaimachine zal dat niet meer dan 5 minuten in beslag nemen. Voor deze kapjes gelden dezelfde regels, maar blaas je een oud T-shirt nieuw leven in én bespaar je nog geld ook.