Brasseurs Brouwers
Image default
Mode en Kleding

Hoe herken je een nep Fjallraven Kanken rugzak?

Kun je je voorstellen dat nog voor je geboren was Zweedse leerlingen hun lessen volgden met dezelfde rugzakken als we de modernste en stijlvolste mensen tegenwoordig zien dragen? Het Zweedse merk “Fjällräven” heeft sinds 1978 zijn relevantie niet verloren en beleeft nu een nieuwe populariteitspiek. Vandaag zullen we de Fjallraven Kanken rugzak nader bekijken.

Het merk is gespecialiseerd in verschillende toeristische en kampeeruitrustingen en kleding, en daarom is zelfs een schoolrugzak (en dat is waar “Kanken” oorspronkelijk voor bedoeld was) zo stevig en duurzaam gebleken, dat je hem gemakkelijk mee op lange reis kunt nemen. Deze rugzak is echt een innovatie voor zijn tijd: de uitvinder ervan was de eerste die van een tas van textiel een orthopedische rugzak maakte door een houten frame te gebruiken, waarmee hij een weg opende voor de massafabricage van rugzakken.

Vandaag brengt het merk zeven afzonderlijke variaties rugzakken uit, die verschillen in grootte en ontwerp. In dit artikel hebben we het over de populairste versie – “Kanken Classic”. Deze rugzak wordt, net als de meeste andere populaire producten, vaak gekopieerd en nagemaakt door oneerlijke concurrerende bedrijven. Dus, op welke dingen moet je letten om geen dure maar slechte kwaliteit namaak te kopen?

Verpakking.
De originele rugzak wordt verpakt in een doorzichtige plastic zak met een sticker met informatie over modelnaam, kleur en streepjescode erop. Er mogen geen gekleurde of papieren zakken in.

Sommige kopieën kunnen ook verpakt zijn in doorzichtige plastic zakjes die erg op het origineel lijken, maar er zit meestal geen sticker met streepjescode op, wat een zeker teken van een namaakproduct is.

Bovendien kunnen de tassen op niet originele rugzakken een handvat of een ritssluiting hebben, wat ongetwijfeld tamelijk handig is. Helaas is het ook slechts een teken van namaak.

Bij de rugzak zelf zit ook een foldertje met informatie in de verpakking. Een originele folder wordt nauwkeurig in een buitenvak van de rugzak gestopt. Hij is in felle kleuren geverfd en is viervoudig gevouwen. Behalve van goede kwaliteit polygrafie is hij ook gemaakt van dik, goed kwaliteitspapier.

Een nep rugzak folder daarentegen ligt meestal gewoon op de rugzak in de verpakking. Hij is slechts half gevouwen, en de kleuren zijn veel minder levendig. Het papier dat gebruikt wordt om het te maken is natuurlijk van slechtere kwaliteit en niet zo dik. Maar als het een heel goede, overtuigende kopie is, nemen de fabrikanten ervan misschien de moeite en vouwen ze de folder ook viervoudig.

De logo patch.
Een rond lapje met een Fjällräven vossenlogo moet nauwkeurig genaaid worden, met rechte, identieke steken. Het logo zelf is reflecterend en gloeit in het donker, wat je gemakkelijk kunt controleren.

Een namaak logo is vaak met niet rechte of verschillende steken genaaid; de naad kan zichtbare knopen of lussen hebben. Zelfs een origineel model kan kleine gebreken vertonen, dus het belangrijkste criterium hier is het reflecterende logo, dat je op imitaties niet vindt.

Labels en etiketten.
Aan de rugzak zijn etiketten van kraftpapier gebonden. Let op de streepjescode sticker: op een origineel model is het schrift niet erg groot, terwijl het op een kopie meestal vrij groot is. In alle andere opzichten lijken deze etiketten erg op elkaar, zodat het moeilijk zou zijn namaak van origineel te onderscheiden.

Aan de binnenkant van de rugzak vind je drie kleine labels die in de naad genaaid zijn, – een ervan is van katoen en de andere twee zijn synthetisch. Daaronder zit een smal rechthoekig label met een cijfer- en lettercode erop. Je moet ook letten op de plaats waar deze etiketten aan genaaid zijn: op een origineel model zijn ze in een zijnaad genaaid bij de bovenkant van een binnenzak.

Op kopieën zitten ze iets lager, dus je kunt een originele rugzak zeker onderscheiden aan de hand van de plaats van de etiketten. Bovendien hebben sommige vervalsingen van lage kwaliteit het onderste label met een code niet, wat het veel gemakkelijker maakt zo’n kopie te herkennen.

Een groot label met de merknaam en het logo is midden boven op een binnenvak van de rugzak genaaid. Er staat ook een korte geschiedenis van het merk op en een ruimte waar je je contacten zoals je telefoonnummer en adres kunt achterlaten, zodat het bij verlies aan je teruggestuurd kan worden. Onder dit label is een klein Zweeds vlaggetje genaaid, en sommige exemplaren hebben dit vlaggetje niet.

Overigens wordt een originele Kanken rugzak in Vietnam gemaakt, niet in China.

Ritsen.
Net als alle andere materialen zijn de ritsen van een originele rugzak allemaal van zeer goede kwaliteit. Ze zijn van het beroemdste merk in de hele wereld – “YKK” (het logo van de fabrikant staat op het slot); de ritssluitingen zijn in dezelfde kleur geverfd als de rits zelf. Er staat een Fjällräven merklogo op de ene kant en de naam ervan op de andere. Sluitingen onderaan de schouderbanden zijn van plastic en hun vorm is bijna vierkant.

Ons premium exemplaar heeft ritsen die volkomen identiek zijn aan het origineel, zelfs het “YKK” teken op de ritssluitingen. Ook de knopen op de namaak en de originele zijn vrijwel identiek, dus dit kan niet echt een teken zijn om je te helpen een kopie te onderscheiden.

Geur.
Een originele rugzak heeft geen specifieke geuren. Een penetrante geur kan erop wijzen dat de stof behandeld is met een waterafstotende impregnering, terwijl het origineel gemaakt is van “Vinylon F” waterafstotende stof.

Zo’n geur is meestal aanwezig op goedkope kopieën.

Materiaal.
Mat, dik textiel ziet er aan de voor- en achterkant hetzelfde uit en houdt de vorm vrij goed. De waterbestendigheid is gemakkelijk te controleren – de druppels blijven op het oppervlak liggen en rollen ervan af zonder geabsorbeerd te worden. De schouderbanden zijn genaaid met draden die de kleur van de rugzak hebben en natuurlijk steken er geen draden uit of onnauwkeurige knopen.

Een namaak rugzakstof voelt glad aan en is vrij dun, zodat het niet de indruk geeft van een goede stof om voor een rugzak of tas te gebruiken. Het houdt de vorm niet goed vast. De draden waarmee de schouderbanden gestikt zijn kunnen een donkerder kleur hebben, hoewel ze op ons exemplaar vrij goed bij de kleur van de rugzak passen. De waterafstotende kwaliteit van de stof van een namaak lijkt op het eerste gezicht misschien hetzelfde, maar je zult later waarschijnlijk merken dat, ook al lijkt water er vanaf te glijden, het toch nog gemakkelijk nat kan worden. En dit betekent dat fabrikanten van namaakproducten, ongedaan gemaakt