Brasseurs Brouwers
Image default
Cadeau

Wat weten we over de Rubiks kubus


 

Dankzij de Rubiks kubus introduceerden onderzoekers van permutatiepuzzels het concept van ‘Gods getal’. Voor de kubus zelf is deze gelijk aan 20 – dit betekent dat je vanuit elke staat naar de eerste kunt komen in 20 of zelfs minder zetten.
De uitgave van Science and Life met instructies voor het in elkaar zetten van een kubus werd vaker dan welke boeken dan ook uit Sovjetbibliotheken gestolen.
De kubus heeft zich overal verspreid – hij is te vinden in het New York Museum of Modern Art, in Minecraft en in de Oxford Dictionary.

Aanvankelijk heette de puzzel Magische Kubus, maar daarna werd hij hernoemd ter ere van de maker, zodat de naam geen gedachten aan hekserij opriep. Zoals het bijvoorbeeld gebeurde in de ABC-cartoon met de Rubiks kubus in de hoofdrol – hij is daar met benen, een gezicht en vindt het echt niet erg om te toveren. 

Over de hele wereld zijn er internationale speedcubing-toernooien – speed cube assembly. Kinderen die aan de wedstrijd deelnemen, kunnen de taak sneller aan dan de uitvinder zelf.
Het record voor het oplossen van een klassieke kubus is 3,47 seconden – het is moeilijk te geloven dat je gedurende deze tijd de enige vereiste combinatie van 43 quintillion kunt bereiken.
Zodra de kubus niet werd verzameld: met de voeten, onder water, push-ups doen tijdens de montage, met een blinddoek. Hier is bijvoorbeeld een video over het oplossen van een puzzel met een mannelijke tepel. Als dit voor jou onaanvaardbaar is, kijk dan hoe Michel Gondry de kubus met zijn neus oppakt.

 

rubiks kubus

https://breinbrekers.be