Brasseurs Brouwers
Image default
Dieren

Een straatkat als huisdier?

Mensen die een huisdier willen komen al gauw op marktplaats terecht en kopen via deze tweedehands website een kat of hond. Dat kan, maar misschien heb je dan wel een dier gekocht van een of ander fokbedrijf. Beter kun je wellicht naar het dierenasiel gaan, want daar zitten heel veel diertjes op een huisje te wachten. Dieren die in een opwelling zijn aangeschaft en later weer op straat worden gezet. Soms ook dieren die als straatkat te wereld komen. Veel mensen vragen zich af het een straatkat als huisdier wel iets is. Is dat dier dan niet heel wild en wil die uiteindelijk wel bij je op schoot? Dat ligt eigenlijk geheel aan de kat zelf. Aan zijn of haar karaktertje, maar ook aan wat het dier allemaal al in het verleden heeft meegemaakt. Is het dier vroeger op straat mishandeld of geschopt? Dan kan het zijn dat de kat of hond het vertrouwen in de mens wel is verloren. Dan wordt het voor jou wel een uitdaging om dit wantrouwen uit het dier te krijgen.

In dat geval moet je dus niet denken dat jouw kat direct bij je op schoot ligt. Hier moet je echt de tijd voor nemen en dit moet je misschien ook meer voor het dier zelf doen dan voor jou zelf. Meestal biedt geduld al de oplossing. Veel geduld en dan heel langzaam het vertrouwen winnen. Vaak werkt dit wel.

Wij hebben diverse katten uit Syrië via CatConnect.nl en uit Egypte en Libanon geadopteerd. Hiervan waren er ook enkele zeer getraumatiseerd. We gaven de dieren in eerste instantie rust. Een hoge krabpaal geeft de kat het gevoel dat het veilig zit daarboven. Sommige katten liggen liever in een huisje van een krabpaal of in een kattenmandje.

Heb je kleine kinderen? Dan raad ik je aan om geen getraumatiseerde hond of kat van het dierenasiel te halen. Natuurlijk kun je wel een dier uit een asiel halen, maar niet eentje met een naar verleden. Het vertrouwen van dit soort dieren win je alleen maar terug als je ze in een rustig huis zet met niet al te veel drukte. Aangezien kinderen vaak vrij druk zijn, zal een mishandeld dier waarschijnlijk nooit bij zich zelf denken dat dat wel veilig is.

Denk je dat dit jouw roeping is en wil je graag een dier met een handicap, blind of getraumatiseerd een fijne toekomst geven? Bezoek dan eens de site van Catconnect.nl of ga op facebook naar animals-syria voor adoptie van dieren vanuit syrie en Libanon.