Brasseurs Brouwers
Image default
Bedrijven

De ultieme gids voor het kiezen van de juiste dompelpomp: tips en aanbevelingen

Het kiezen van de juiste dompelpomp kan een cruciale beslissing zijn, vooral in een land als België, waar overstromingen en waterbeheer van groot belang zijn. In deze gids delen we tips en aanbevelingen om je te helpen de perfecte dompelpomp te selecteren, en we behandelen vier belangrijke onderwerpen die je wegwijs zullen maken in de wereld van dompelpompen.

De soorten dompelpompen en hun toepassingen

Dompelpompen zijn er in verschillende varianten, elk ontworpen voor specifieke toepassingen. Dit zijn de belangrijkste soorten dompelpompen: 

  • Vuilwaterpompen: Deze vuilwaterpompen zijn ideaal voor het verpompen van water dat verontreinigingen bevat, zoals zand, modder, of kleine deeltjes. Ze zijn nuttig in situaties waar waterkwaliteit geen prioriteit is, zoals bij overstromingen of bouwwerkzaamheden.
  • Dweilpomp: Ook wel bekend als vlakzuigende dompelpompen, zijn ontworpen om bijna al het water uit een ruimte of reservoir te verwijderen. Ze laten doorgaans slechts een residu van 1 tot 2 mm achter en zijn ideaal voor situaties waarbij het water nagenoeg volledig moet worden verwijderd.
  • Schoonwaterpompen: Schoonwaterpompen zijn geschikt voor het verpompen van helder, schoon water zonder verontreinigingen. Ze worden vaak gebruikt om regentonnen, reservoirs, of opvangbakken leeg te pompen.

Het begrijpen van de verschillen tussen deze dompelpompen en hun toepassingen is essentieel om de juiste keuze te maken voor je specifieke behoeften.

De capaciteit en opvoerhoogte leren begrijpen

Een cruciale factor bij het kiezen van een dompelpomp is de capaciteit en opvoerhoogte. Dit geeft aan hoeveel water de pomp per uur kan verwerken. Een verkeerde keuze kan leiden tot inefficiënte prestaties.

Uitleg over de pompcapaciteit

De pompcapaciteit (ofwel het debiet) is de hoeveelheid water in liters per uur die de dompelpomp in ideale omstandigheden kan verpompen, zonder enige weerstand of het water omhoog te voeren. Bij de selectie van de juiste dompelpomp spelen zowel de pompcapaciteit als de opvoerhoogte een cruciale rol. Dit is van groot belang omdat je onnodige vertraging wilt vermijden tijdens het legen van een ruimte.

Uitleg over de opvoerhoogte

De opvoerhoogte geeft aan hoeveel meter de dompelpomp water omhoog kan pompen door een afvoerslang of buis. Het is belangrijk om een dompelpomp te kiezen met een opvoerhoogte die ruim voldoet aan de vereiste hoogte in jouw situatie. Bijvoorbeeld, als de pomp het water 5 meter omhoog moet pompen, is het verstandig om een dompelpomp te selecteren met een opvoerhoogte van minimaal 7 meter.

Deze twee factoren, pompcapaciteit en opvoerhoogte, zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste dompelpomp kiest die perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften en situatie.

Belangrijke functies en eigenschappen

Elke dompelpomp heeft specifieke kenmerken die van invloed zijn op de prestaties en bruikbaarheid. We bespreken de belangrijkste kenmerken. Door inzicht te krijgen in deze eigenschappen, kun je een weloverwogen keuze maken.

  • Soorten water: gaat het om schoon water, licht vervuild water, vuil water of zout water.
  • Automatisch in- en uitschakelen: er zijn dompelpompen mét of zonder vlotter. Een vlotter werkt als een schakelaar voor de pomp. Zodra het waterniveau een bepaalde hoogte bereikt, schakelt de vlotter de pomp in. Deze blijft draaien totdat het uitschakelniveau is bereikt.
  • Waterresidu: een gewone dompelpomp kan een ruimte meestal tot enkele centimeters legen. Een vlakzuiger laat slechts een resterend waterresidu van 1-2 mm achter.
  • Tijdsduur: bent u van plan om een dompelpomp regelmatig en langdurig (langer dan 3 uur achter elkaar) in te zetten? Dan raden we u aan om voor échte kwaliteit te kiezen, bijvoorbeeld pompen van het merk DAB.

Kies de juiste dompelpomp met deze informatie

Met deze ultieme gids heb je alle informatie die je nodig hebt om de juiste dompelpomp te kiezen voor jouw specifieke behoeften. Op waterpomp.be vind je een volledig overzicht van alle beschikbare dompelpompen en kun je kiezen uit de meest geschikte pomp voor jouw situatie.